zonnepanelen in de storm)

Zonnepanelen en stormschade

Met het stormweer van de laatste jaren, kwamen ook zonnepanelen ter sprake. Verscheidene zonnepanelen zouden zijn beschadigd en zelfs van het dak gerukt zijn door de hevige windstoten en hagelbuien. Dat werpt belangrijke vragen op. Is mijn zonnepanelen installatie wel bestand tegen stormweer en moest het voorvallen dat ik schade ondervind aan mijn installatie, is deze schade dan verzekerd?

Zonnepanelen worden getest op slechte weercondities

Bij de fabricatie van zonnepanelen behoren wel degelijk kwaliteitstests en 1 van die tests bestaat erin om te kijken of de zonnepanelen bestand zijn tegen hagelschade. Die hagelschadeproef is dezelfde proef die ze gebruiken bij voorruiten van personenwagens. Blijkt dus dat zonnepanelen toch wel tegen een stootje kunnen.

Of je installatie bestand is tegen stormsnelheden, is afhankelijk van de installatie. Er zijn diverse factoren die een rol spelen, zoals de hoogte van het dak, de hellingshoek waarin de panelen geïnstalleerd zijn, de blootstelling aan de wind enz... Toch is het zeer belangrijk dat de installatie voorzien wordt van de juiste voorzorgsmaatregelen om je zonnepanelen te verankeren. Vraag je zonnepanelen leverancier daarom zeker welke voorzorgsmaatregelen hij neemt tegen storm en welke garanties hij biedt.

Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren verzekerd worden

verzekeringsmakelaars controleren zonne-installatie

Zonnepanelen hebben een aanzienlijke waarde en je doet er natuurlijk goed aan deze waarde veilig te stellen. Om zonnepanelen te verzekeren heb je verschillende mogelijkheden. Eerst en vooral loont het de moeite om er je huidige brandverzekering eens bij te nemen. Je zonnepanelen kunnen genieten van een goede dekking in je brandverzekering. Neem wel even contact op met je verzekeringsagent. Je brandverzekering is namelijk gebaseerd op een bepaalde waarde van je woning en de zonnepanelen brengen een toevoeging aan deze waarde, dus het kan zijn dat je je brandverzekering zult moeten laten herbekenen met inbegrip van de zonnepanelen. Ook diefstal van de zonnepanelen, een activiteit die jammer genoeg meer en meer voorvalt, is meestal thuis te brengen in je woningpolis.

De laatste tijd bieden verzekeraars echter ook meer en meer gespecialiseerde verzekeringen aan voor zonnepanelen. Die verzekeringen bieden extra dekkingen die een gewone brandverzekering niet voorziet. Zo kan je je bijvoorbeeld indekken tegen inkomstenverlies van de installatie na schade, verloren groenestroom-certificaten, enz... Een voorbeeld van een dergelijke polis kan je hier vinden bij DVV Verzekeringen.

Let echter op!

Verzekeringen spelen vooral in op angst en het zal je snel overkomen dat je dubbel verzekerd bent. Check eerst bij je leverancier welke garanties je krijgt op de installatie. Ga dan na bij je huidige verzekeraar welke factoren van je installatie reeds gedekt zijn en wanneer je je dan nog onveilig voelt, kan je eventueel overwegen om een aparte zonnepanelen verzekering af te sluiten.


Offerte aanvragen voor uw zonnepanelen

Offerte aanvragen

Vergelijk prijzen van erkende installateurs

Offerte

Offerte aanvragen voor uw zonnepanelen

Kosten & subsidies

Kosten en subsidies tegen elkaar afwegen

Kostenplaatje