rendement berekenen zonnepanelen

Rendement berekening zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zitten in dalende lijn. De subsidies voor diezelfde zonnepanelen zijn inmiddels ook verminderd en de groenestroomcertificaten veranderen in waarde en in looptijd. Dat alles maakt de beslissing om over te gaan tot de installatie van zonnepanelen niet makkelijk. Maar uiteindelijk is er maar 1 factor die echt van tel is: rendeert mijn investering in zonnepanelen of niet?

Hoe bereken je het best je rendement voor je zonnepanelen installatie?

  1. Bereken de kostprijs van de installatie die je wil voorzien. Een indicatie kan je krijgen op onze pagina over de kosten van zonnepanelen. Je kan echter ook vrijblijvend offerte aanvragen bij meerdere leveranciers en deze offertes dan vergelijken.

  2. Bereken de theoretische kWh opbrengst van de installatie die je hebt samengesteld. Hiervoor heb je uiteraard enkele gegevens nodig over je configuratie. Europa heeft hiervoor een handige website opgezet.

  3. Controleer of je op het niveau van de gemeente of de netbeheerder nog extra subsidies of voorwaarden kan krijgen.

  4. Schaal de theoretische KWH in met behulp van bovenstaande tabel.

  5. Vergelijk je totale kost van de installatie inclusief aftrek van de eventuele subsidies met een realistische kostenstructuur die je zou hebben wanneer je al die jaren op conventionele stroom zou verbruiken. Hou hierbij rekening met het feit dat de kosten van die electriciteit ook zullen stijgen naarmate je verder in de toekomst telt.

Wanneer je al deze factoren in beschouwing neemt, kan je een vrij accurate berekening maken of investeren in zonne-energie voor jouw persoonlijke situatie de moeite loont of niet.

Tips:

Wil je meer informatie over het rendement van je zonnepanelen? Die vind je hier. Dit rekenvoorbeeld kan je ook helpen bij je keuze.


Offerte aanvragen voor uw zonnepanelen

Offerte aanvragen

Vergelijk prijzen van erkende installateurs

Offerte

Offerte aanvragen voor uw zonnepanelen

Kosten & subsidies

Kosten en subsidies tegen elkaar afwegen

Kostenplaatje