installateur plaatst zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen

Bij de plaatsing van zonnepanelen is het uiterst belangrijk te denken aan een optimaal rendement. Daarvoor zijn de volgende factoren van belang:

  • Oppervlakte
  • Energievraag
  • Oriëntatie
  • Hellingshoek
  • Soort dak

Oppervlakte en energievraag

2 begrippen die bij zonnepanelen hand in hand gaan. Hoe groter je energievraag, hoe meer m2 zonnepanelen je zal moeten installeren. Hierbij zijn uiteraard ook de andere begrippen van belang zoals hellingshoek, oriëntatie en het type zonnepanelen dat je verkiest.

Tip:

Online zijn enkele interessante tools terugvinden om de benodigde oppervlaktes en rendementen te berekenen in het licht van je specifieke energievraag.

zonnepanelen op dak met geschikte hellingshoek

Hellingshoek

Bij de installatie van zonnepanelen is de hellingshoek weliswaar belangrijk, maar toch wordt deze factor vaak overschat. Het plaatsen van de zonnepanelen in een andere hellingshoek heeft vaak een veel kleiner rendementsverlies dan je zou denken.

De perfecte oriëntatie van een zonnepaneel voor België is pal op het zuiden gericht in een hellingshoek van 35 graden. Omdat we het in België voor zonne-energie echter vooral moeten doen met indirect zonlicht, moet het belang van deze hellingshoek dus enigszins gerelativeerd worden.

Met behulp van een instralingsdiagram, kan het rendement worden berekend rekening houdend met de oriëntatie en de hellingshoek van de zonnepanelen. Dat toont snel aan dat het rendementsverlies bij een afwijkende oriëntatie of hellingshoek niet altijd groot hoeft te zijn. Je kan bijvoorbeeld met een gerust hart je zonnepanelen tussen Zuid-Oost en Zuid-West plaatsen onder verschillende hellingshoeken met een verlies dat
beperkt is tot 5 à 10 %.

Het instralingsdiagram van Belgie

Schaduwen

Het is belangrijk om te kijken of er geen hindernissen zijn die een langdurige schaduw werpen op èèn van de geplaatste zonnepanelen. Aangezien zonnepanelen doorgaans in serie geschakeld zijn, kan 1 hardnekkige schaduw een rendementsverlies veroorzaken voor de hele zonnepaneel installatie. Om dit probleem op lossen, kan men gebruik maken van een bypass diode. Deze diode kan dan de cellen die consequent in het schaduwgebied liggen als het ware "overbruggen" opdat de opgewekte zonne-energie met de minste weerstand kan worden overgezet naar de andere zonnecellen.


Offerte aanvragen voor uw zonnepanelen

Offerte aanvragen

Vergelijk prijzen van erkende installateurs

Offerte

Offerte aanvragen voor uw zonnepanelen

Kosten & subsidies

Kosten en subsidies tegen elkaar afwegen

Kostenplaatje