Verschillende soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen met elk een eigen rendement en kostprijs. Voor we de verschillende van deze soorten zonnepanelen bespreken, is het belangrijk om even stil te staan bij de samenstelling van een zonnepanelen.

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, meer specifiek fotovoltaïsche zonnecellen. Dat zijn zonnecellen die zijn opgebouwd uit Silicium-kristallen. Deze zonncellen zijn halfgeleiders die lichtenergie kunnen omzetten in electrische energie. Deze zonnecel is zeker niet nieuw, maar werd reeds gepatenteerd in 1941 door Russel Ohl.

Binnen deze categorie van van fotovoltaïsche zonnepanelen, onderscheiden we 3 verschillende soorten: monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen en amorfe zonnepanelen.

monokristallijne zonnecellen

Monokristallijne zonnecellen

De monokristallijne zonnecellen komen qua productieproces eigenlijk voort uit de productie van de computerchips. Men smelt het silicium en daaruit trekt men grote gehele staven (monokristal). Deze worden dan in zeer dunne lagen gezaagd.

Deze monokristal productiemethode zorgt voor zonnecellen met een hoog rendement. De kwaliteit van de zonnecel is natuurlijk niet alleen bepalend voor de kwaliteit van het zonnepaneel.

polykristallijne zonnecellen

Polykristallijne zonnecellen

Bij de polykristallijne zonnecellen trekt met van de siliciumsmelt geen gehele staven, maar giet men deze daarentegen in meerdere blokken. Deze productiemethode zorgt voor zonnecellen met een lager rendement dan monokristallijne zonnecellen.

Polykristallijne zonnecellen kunnen dan weer wel in een rechthoekige vorm gemaakt worden wat leidt tot een meer optimale bezetting van het paneeloppervlakte. Dat maakt vaak een groot deel rendement terug goed.

amorfe zonnecellen

Amorfe zonnecellen

De amorfe zonnecellen hebben het laagste rendemen maar zijn ook het goedkoopst in productie. Amorfe zonnecellen worden ook wel dunnelaagcellen genoemd. Deze worden zo genoemd omdat er - meestal op glas - een zeer dunne fotovoltaïsche laag wordt aangebracht. Door deze dunne laag wordt er zeer weinig "zonnecel materiaal" gebruikt en zijn de productiekosten gevoelig lager. Het rendement ligt echter ook beduidend lager dan dat van kristallijne zonnepanelen. Amorfe zonnepanelen worden vaak ingezet wanneer men grote beschikbare oppervlakten heeft, zoals bij landbouwers. Het lager rendement wordt dan goedgemaakt door een grote oppervlakte.

Meer informatie

Wil je meer weten over de verschillende soorten zonnepanelen, de bijhorende prijs en het rendement? Dat kan hier!


Offerte aanvragen voor uw zonnepanelen

Offerte aanvragen

Vergelijk prijzen van erkende installateurs

Offerte

Offerte aanvragen voor uw zonnepanelen

Kosten & subsidies

Kosten en subsidies tegen elkaar afwegen

Kostenplaatje