reinigen van zonnepanelen

Onderhoud zonnepanelen

Onderhoud van zonnepanelen mag niet worden onderschat. Propere zonnepanelen leiden snel tot een rendementsverbetering van 5%. De zonnepanelen kunnen op verschillende manier bevuild raken, denk maar aan vallende bladeren, regen die zand achterlaat, vogel uitwerpselen, mos afzetting in bosrijke omgevingen, enz…

Het is aan te raden om daarom je zonnepanelen minstens 1 keer per jaar te laten reinigen, afhankelijk van de plaatsing. Wanneer je zonnepanelen installatie zich in een bosrijke omgeving bevindt, zal je al eerder naar 2 keer per jaar moeten gaan.

Je kan opteren om de zonnepanelen zelf te reinigen, maar dit is gevaarlijk en nogal lastig werk. Bovendien moet je er erg voor opletten dat je de zonnepanelen niet beschadigt. Allesreiniger, doeken en hogedrukreinigers zijn bijvoorbeeld uit den boze. Over het algemeen gebruik je best onthard water om kalkafzettingen te voorkomen. Indien mogelijk kan je Osmosewater gebruiken. Dit laatste water dat vuil sneller oplost, wordt gebruik door de gespecialiseerde reinigingsfirma’s die je kan inschakelen om je zonnepanelen te laten reinigen.

Het kan ook zijn dat sommige zonnecellen in je zonnepanelen defect zijn. Deze defecte cellen vertragen niet alleen het productieproces maar verbruiken zelfs stroom. Daarom is het interessant om tijdens het reinigingsproces tevens een visuele controle van de zonnepanelen uit te voeren. Op deze manier kunnen defecte zonnecellen tijdig worden vervangen. Sommige firma’s beschikken over infra-rood camera’s waarmee defecte zonnecellen snel kunnen worden opgespoord.

Bent u op zoek naar bedrijven die op eenvoudige wijze uw zonnepanelen kunnen reinigen? Dan kan u via dit formulier op makkelijk tot 3 offertes opvragen bij reinigingsbedrijven in uw buurt.


Offerte aanvragen voor uw zonnepanelen

Offerte aanvragen

Vergelijk prijzen van erkende installateurs

Offerte

Offerte aanvragen voor uw zonnepanelen

Kosten & subsidies

Kosten en subsidies tegen elkaar afwegen

Kostenplaatje